29 July 2013

How to shop on eBay

Zdravím Vás má malá hrstko pravidelných čtenářů nebo jen náhodných návštevníků.
Když jsem měla posezeníčko s Mell, bavily jsme se o nakupování na eBayi. Zmínila se, že ji nějaká slečna poprosila o článek, ale že u nich v rodině na této stránce nakupuje tatínek, tak jestli bych se toho neujala já.
Na eBayi už jsem nakoupila několik věcí a je to jednoduché jak facka! Nejhorší je registrace na systém PayPal, ale o tom až v článku.

Článek bude stručný, snad jasný a také nápomocný. eBay má své stránky v češtině (ty doporučuji k registraci) ale i angličtině (přes ty zase zásadně nakupuji).


Samotná registrace je naprosto primitivní. Vyplníte si jméno, příjmení, heslo a tak dále a tak dále.
Většina lidí si myslí, že když tento první krok splí, má vyhráno. Chyba lávky. Tímto jste se pouze registrovali na eBay, ale aby jste mohli nakupovat, potřebujete mít účet PayPal, který požaduje snad každý prodejce.

A co že to ten PayPal je?
PayPal je server, přes který převádíte (platíte) peníze na účet prodejci. Je to velice jednoduchý systém, ovšem tady jsem měla s registrací veliký problém. Obzvláště tady doporučuji české stránky PayPalu.
Nejprve si vyplníte opět základní údaje jako jsou jmén, příjmení adresa a podobně. Máte? Super, jedeme dál. Teď musíte "připojit" i svůj bankovní účet/kreditku.
Pokud jste i tento krok splnili, gratuluju. PayPal vám nejprve strhne zkušební částku (padesát korun), ale ty se vám vrátí, nebojte.  Jen musíte provést zpětnou transakci na kterou tě PayPal skvěle navede. U PayPalu se mi velice líbí, že vidíš sumu jak v požadované měně, tak v českých korunách.

A teď už Vám nic nebrání vrhnout se do víru nákupů v této virtuální zátoce. Avšak tímto článek nekončí. Dovolím si Vám dát pár rad a typů pro snadnější nakupování.

eBay nabízí možnost aukce (přete se s ostatními uživateli) a možnost kup teď (buy it now). Pokud mohu mluvit za sebe, je opravdu lepší nakupovat pouze přes Buy it now. Nemusíte čekat, jestli náhodou někdo nenavýšil příhoz. Takže tuto možnost si při vyhledávání určitě zaškrtněte.

Dále pokud chcete nakupovat levněji, zvolte možnost Only free shipping. Vyhnete se tak nepříjemnostem, jako že za poštovné zaplatíte více, než je hodnota dané věci.

To by bylo nejspíše vše. Pokud máte nějaké dotazy, připomínky, či něčemu nerozumíte, nebojte se a zeptejte se. Opravdu nekoušu a budu jen ráda když uvidím, že alespoň někdo tento článek četl.

16 komentářů:

  1. o nákupu odsud dlouho přemýšlím, líbil by se mi nějaký pěkný kryt na mobil, tak uvidím :)
    každopádně jsi to sepsala moc dobře a když se odhodlám a budu mít penízky, všechno zkusím podle tvého návodu :D :)

    ReplyDelete
  2. Mohu se zeptat jak dlouho trvá, než se objednaná věc doručí a kolik dáváš za poštovné? Děkuji :))

    ReplyDelete
  3. Každý prodejce má jinou dodací dobu. Někdy zásilka příjde za tři dny/týden nebo až za měsíc. Jak jsem psala, zaškrtávám políčko free shipping takže poštovné neplatím

    ReplyDelete
  4. Prosim mas nejake zkusenosti z drazenim? Toto je vec pro me na ebay zapovezena. Kdyz prihodis a nevyhrajes aukci, tak si jakoby zaplatila za prihoz a pebize uz neuvidis nebo je to jen symbolicke a strhne se to az na konci v pripade, ze je to tvoje? Dekuji:-) kaci

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj :) na eBayi jsem ještě nedražila, ale myslím že to bude stejné jako na aukru, takže by ti peníze měli strhnout až v případě vyhrané aukce ;)

      Delete
  5. Děkuju moc za tenhle článek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemáš za co. Jsem ráda že je někomu nápomocný :)

      Delete
  6. U které banky máš účet? Já mám GE Money Bank a Paypal mi jí nechce dovolit nebo co :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem u České Spořitelny. Tak to je divné. Nebere ti to kartu? Teď jsem se dívala a mám to vedené přes ni.

      Delete
    2. Už jsem na to přišla, neměla jsem povolené internetové platby. :)
      Nakupovat na Ebay budu moci až po odečtení těch 50,- nebo můžu začít hned? :D

      Delete
  7. Já si takhle kupovala barevné kryty na mobil. Vyšly asi na 150 korun i s poštovným. V Čechách jsem koupila obyčejný černý asi za 400 a to byl snad ještě v akci :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kryty jsou tam skvělé! Mám z tama nádherné kryty do 100 (poštovné zdarma).
      Teď nedávno jsem si ale koupila další tady v kamenném obchodě a stál mě 80 protože byl ve slevě :D

      Delete
  8. Parádní článek. Díky za něj! :))
    Už je to nějaký ten pátek, co jsem se na eBayi registrovala, ale nevěděla jsem si rady právě s PayPalem. Jen jsem se chtěla zeptat, jsou tam nějaké poplatky za ty platby na zahraniční účty, jako když třeba z klasického účtu někam posíláš peníze? Mám taky účet u České spořitelny, tak by mě zajímalo, jestli je tam i nějaký poplatek, nebo díky té službě PayPal se neplatí nic navíc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žádný poplatek jsem doteď neplatila, takže ne :)

      Delete

Jsem ráda za každý komentář, ale vážení anonymové- zamyslete se a pak teprve pište. Nebo buďte alespoň odvážní a podepište se.