24 November 2013

Soya yogurts


Krásnou neděli všem! Možná jste čekali nějaký článek naladěný na foodporn, ale ten se zatím nekoná. Momentálně sedím nad horou učení a tímto článkem si dělám takovou pauzičku.
 V poslední době se ze mě stal strašný jedlík jogurtů (a to i těch sojových). Nikdy mi v ledničce nesmí chybět.  Ve zdravé výživě mají spoustu značek a příchutí. Vyzkoušela jsem hned čtyři a dnes si můžete přečíst, jak mi chutnaly.


Citronový od Sojade/ jediný bílý Joya/ Rakytníkový Amunáček/ Provamel
Připraveni na test?

SOJADE bifidus citrón BIO


Zakysaná sójová specialita v biokvalitě s unikátním obsahem živých kultur Bifidus a Lactobacillus acidophilus s citrónovou příchutí.

Složení

Sójový nápoj* (přírodní pramenitá voda, sójové boby* 8 %), třtinový cukr*, dužina z citrónu a citrónová šťáva* 9 %, regulátor kyselosti (citronan vápenatý), přírodní aroma, zahušťovadlo (karubin, pektin, guma xanthan), živé kultury Bifidus a Lactobacillus acidophilus.
Průměrné hodnoty na 100 g
Energie     337 kJ
Kalorie        80 kcal
Bílkoviny    3,5 g
Sacharidy  12 g
   Z toho cukry    12 g
                Laktóza  0 g
Tuky                       2,0 g
 Vláknina               0 g

Moje hodnocení
Úplně první sojový jogurt co jsem kdy zkusila. Konzistencí je jako každý jiný „obyčejný“ jogurt = žádná tekutá břečka jak by někdo očekával. Lžička v něm sice nestojí, ale je krásně krémový. I chuť mě velice potěšila. Citrony jsou opravdu cítit a jogurt je opravdu svěží. Skoro byste ani nepoznali že jíte sojový jogurt.
 

 Joya Natural
Výrobce uvádí, že tento přírodní sojový jogurt je bez přidaného cukru a tak si jej můžete vychutnat dle svého s oblíbeným ovocem, medem a oříšky nebo muesli.

Složení:
Sojový základ 99,2% (voda, sójové boby 11%), kukuřičný škrob, jogurtová kultura.
Nutriční informace na 100g
Energie              51,5 kcal
Bílkoviny            4,7 g
Uhlohydráty        1,7 g
Cukry                  0,9 g
Tuk celkem         2,7 g
    nasycený         0,4 g
Cholesterol         0 mg
vláknina              0,8 g
sodík                 <0,02 g

Moje hodnocení:
U tohoto jogurtu už soja cítit je. Ne že by mi to nějak vadilo, ale člověk co na to není zvyklý by to nemusel skousnout.  Hustotou mě také potěšil- opět žádná břečka.  Chutí mě nijak moc neohromil, ale když si ho dáte s ovocem a podobnými vychytávkami, je to super ozvláštnění. Prodává se i v jiných příchutích, ale zatím jsem viděla pouze jahodovou.


Amunáček rakytníkový 125g


Teď trochu odbočíme do jiné kategorie, ale nechce se mi dělat speciální článek :D
Rýžový dezert bez mléka, cukru, lepku, cholesterolu.
Složení:
voda, ovocná složka 12% (borůvka, jahoda, malina, rakytník, višeň), čokoládová složka 10%, karamelová složka 10%, fruktóza, BIO kukuřičný škrob, rýžový mouka (4%), BIO rýžový sirup (3%), rostlinný olej, xanthan, guma guar, aromata.
Nutriční informace na 100 g:
Energetická hodnota: 326 kJ
Bílkoviny: 0,3 g
Sacharidy: 15 g
Tuky: 2 g

Moje hodnocení:
Když jsem otevřela kelímek, čekalo na mě něco, co vypadá jako dětská přesnídávka. Konzistencí spíše jako pudink, ale barvově naprosto totožná. Chuť byla pro mě taková nijaká, nevýrazná. Asi jsem čekala spíše kyselejší nádech, protože rakytníkový džem miluju.  Příště bych si ale tuto příchuť nejspíše nekoupila.



Dezert sójový borůvka Bio Provamel


Složení:
voda
loupané sójové boby * (7,2%),třtinový cukr, borůvky (6,3%), tapioka sirup *, limetková šťáva z koncentrované šťávy *, stabilizátor (pektin), přírodní aroma ,tapioka škrob * ,mořská sůl
Kalorické hodnoty na kelímek:
Energie: 390 kJ
Kalorie: 93 kcal
Bílkoviny: 3,75 g
Sacharidy: 11,25 g
   Z toho cukry: 11,25 g
Tuky: 2,5 g
  Z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
Transmastné kyseliny: 0 g
Cholesterol: 0 mg
Vláknina: 1,25 g
Sodík: 0 g


Moje hodnocení:
Tyto jogurty patří k mým nejoblíbenějším. Kdykoliv jdu kolem zdravé výživy, nahlédnu jestli je nedostali. Kolikrát je nakoupím i do zásoby, protože jsou opravdu skvělé. Jsou opravdu husté a krémové, chutí vás naprosto odzbrojí. Troufnu si říct, že pro mě jsou tyto jogurty chutnější než ty „nesojové“.


A kdo že je vítěz?
No jasně! Náš Provamel! Opravdu nejskvělejší ze všech kandidátů. Můžete vybírat z mnoha dalších příchutí jako je třešeň, mango-broskev (má nejoblíbenější), švestka s cereáliemi a mnoho dalších. Takže pokud je u vás v obchůdku se zdravou výživou nebo kdekoli jinde uvidíte, okamžitě po nich skočte. U nás mizí rychlostí blesku a vůbec se nedivím.

Pokud ale hledáte něco ve větším balení, určitě doporučují obyčejný bílý Sojade. Ten si poslední dobou kupuji často, nebo jsem měla tu čest vyzkoušet snídaňové jogurty od Provamelu, ale ty jsou u nás jen na objednávku a furt se nemám k tomu si nějaký objednat. Snad brzy.

A taky snad brzy se dokopu do nějakého toho foodpornu. Držte palce 

Maggs




19 komentářů:

  1. Moc dobré recenze Majdi :) Haha já jsem divná, mě sojové jogurty nechutnají :D

    ReplyDelete
  2. já ti nevím, mně ty sójové jogurty moc nelákají, navíc ta cena, nedám dopustit na klasické mléčné výrobky :) .. ale určitě bych je někdy chtěla zkusit jen tak na ochutnání :)

    ReplyDelete
  3. Sojové jogurty mám moc ráda - všechny, o kterých píšeš (až na toho rýžového Amunáčka - příchutě jsem měla třešeň a malinu a byla to jen taková sladká škrobová hmota...). Jen tedy nekupuji ochucené, ale natural, chutnají mi jen tak nebo třeba s kakaem a skořicí. A Provamel jasně vede! :) Jen kdyby nebyly tak těžko k sehnání, snad se to časem zlepší, jestli poroste poptávka. Ju a zkoušela jsi někdy dezert Sojáčik? Sice jsou dost sladké, ale příchuť lesní plody není špatná :) A takové Alprosoya dezerty ani nemusím zmiňovat, že :) Pěkný článek, ať se Ti daří! Eva

    ReplyDelete
  4. Na kolik Kč takový jogurt vyjde? :))
    Jinak hezké zhodnocení. ;) Já teda sójový jogurt ještě nikdy neochutnala, takže se nemůžu svěřit se svými zkušenostmi. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ten velký Sojade 41 když je v akci, Provamely kolem 60 :)

      Delete
  5. Me ty sojove nikdy moc nejely musim rict, mela jsem vsechny az na ten treti a porad u me vedou bile z normalniho mleka s vlastnimi vylepsovaky xD

    ReplyDelete
  6. Skvělé tipy ;) ráda bych u tebe četla podobné častěji...konkrétně třeba takovéto srovnání jsem ještě na žádném blogu nečetla..mile jsi mě překvapila :)

    ReplyDelete
  7. Neměla jsem žádný z nich, ale ten Provamel mi vždycky přišel jako hrozně malé balení, asi vyzkouším:)))
    Rýžový rakytníkový dezert jsem ještě nikde neviděla, ale kdyby jsi nenapsala tuhle recenzi, asi bych si ho koupila (čekala bych něco jako Müller Riso). Ten první jogurt musím sehnat, mám ráda jogurty s citronovou příchutí, ale v Česku jsem zatím viděla a ochutnala jen Froop od Müllera.

    ReplyDelete
  8. Já měla jen Joyu a na dovolené Sojáčika, toho jsem od té doby nikde u nás neviděla... Ale do zdravé výživy zaběhnu, protože ten Provamel (a ještě borůvkový), vypadá skutečně krásně :)) Nevíš přibližnou cenu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super článek, taky miluju alternativy mléčných výrobků :)) Mimochodem Sojáčik mi také moc chutná a já ho normálně kupuji v Kauflandu (myslím si, že je to jediný obchod kde ho maj).

      Delete
  9. Doporučuji obezřetnost se sojou a sojovými výrobky:-)

    ReplyDelete
  10. Ten prvý veru vyzerá dobre :) Ja som zatiaľ sójový jogurt mala iba raz, ale bol nejaký pochybný a ževraj čučoriedkový a chutil dosť zle a odvtedy som sa bála sójové jogurty ochutnať. Ale asi znova skúsim, teraz radšej niektorý z týchto troch :)

    ReplyDelete
  11. Já mám ráda Sojade a Provamel. Ale kupuji spíš Provamel, když mají nějakou tu slevu. :D Cenově je to nic moc..

    ReplyDelete
  12. Nikdy jsem je nemela ale zkusiim to =P

    ReplyDelete
  13. Sójový jogurt jsem zkoušela kdysi a teda nechutnal mi, ale budu jim muset dát druhou šanci :-) Provamel mě láká, jen teda ta cena..

    ReplyDelete
  14. Proc jist neco s kukuricnym skrobem, zahustovadly a aromaty??

    ReplyDelete
  15. Provamel je super! Nejlepší, který jsem zatím asi měla je pomeranč s roibosem a jablko se zeleným čajem. Pokud budeš mít možnost, opravdu doporučuji vyzkoušet! :) Ještě další suprové sójové věci jsou Alpro puddingové dezerty. Měla jsem i amyláčka a další rýžové a sójové jogurty - osobně nikdy víc! Cena je další věc - nejhorší je, že jsou u nás daleko dražší, než v Anglii - tady se dá nejlevnější sojové mléko sehnat v přepočtu za 16 Kč, Alpro sójové za jednu libru. Když jsem to všechno poprvé viděla, myslela jsem, že olezu. Alternativní způsob stravování je tady daleko dostupnější, než v ČR, dokonce daleko levnější, než ty jejich všemožné polotovary, kterými se cpe naprostá většina...Marně přemýšlím, kde se v tom našem státě stala chyba...

    ReplyDelete

Jsem ráda za každý komentář, ale vážení anonymové- zamyslete se a pak teprve pište. Nebo buďte alespoň odvážní a podepište se.