Kdo by nemiloval podzim. Venku se začíná barvit listí, ochlazuje se a na zahradě dozrává plno jablíček. A to si žádá tento skvělý koláč. Nejen že je hotovým ztělesněním všeho co k podzimu patří, ale je výtečný a při pečení krásně provoní celý byt.
Budete potřebovat:
těsto:
300g hladké mouky
80g cukru
1 balček vanilkového cukru
150g másla
1 vejce
1 citron
náplň:
1,5 jablek
50g másla
1 balíček skořicového cukru (pokud nemáte, dejte vanilkový)
2 lžíce cukru pokud jsou jablíčka kyselejší
300g hladké mouky
80g cukru
1 balček vanilkového cukru
150g másla
1 vejce
1 citron
náplň:
1,5 jablek
50g másla
1 balíček skořicového cukru (pokud nemáte, dejte vanilkový)
2 lžíce cukru pokud jsou jablíčka kyselejší
perníkové koření/ skořice
4 lžíce vody
1. Do mísy dáme mouku, cukr krupici, vanilkový cukr, vejce,máslo (to můžete rozehřát v mikrovlnce), kůru z omytého citronu. Vypracujeme těsto, zabalíme do folie a necháme 30 minut odpočívat v lednici.
2. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Do velkého hrnce dáme máslo, cukr a mícháme dokud se oboje nerozpustí. K máslu přidáme jablka, perníkové koření nebo skořici (můžete obojí) a vodu. Necháme chvilku dusit. Poté necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 180°C .
3. Ze 2/3 těsta vyválíme plát, ten přeneseme do připravrné formy a okraje vyvýšíme na cca 5 cm ... Těsto propícháme vidličkou a naplníme jablky..
4. Ze zbývající části těsta vyválíme plát a položíme na nápln. Nebo si můžete jako já pohrát a vykrajovat nejrůznější tvary...
4 lžíce vody
1. Do mísy dáme mouku, cukr krupici, vanilkový cukr, vejce,máslo (to můžete rozehřát v mikrovlnce), kůru z omytého citronu. Vypracujeme těsto, zabalíme do folie a necháme 30 minut odpočívat v lednici.
2. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Do velkého hrnce dáme máslo, cukr a mícháme dokud se oboje nerozpustí. K máslu přidáme jablka, perníkové koření nebo skořici (můžete obojí) a vodu. Necháme chvilku dusit. Poté necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 180°C .
3. Ze 2/3 těsta vyválíme plát, ten přeneseme do připravrné formy a okraje vyvýšíme na cca 5 cm ... Těsto propícháme vidličkou a naplníme jablky..
4. Ze zbývající části těsta vyválíme plát a položíme na nápln. Nebo si můžete jako já pohrát a vykrajovat nejrůznější tvary...
5. Pečeme 40-45 minut
ten vypadá krásně:) miluju tyto jablečné koláče, nejlépe ještě teplé :)
ReplyDeleteděláme doma občas taky takový, akorát tomu říkáme "mřížková buchta" :D, je to takové jakoby linecké těsto že?:)
Líbí se mi, jak sis s tím vyhrála. :))
ReplyDeleteApple pie mám moc moc ráda! :P
Ach bože, vypadá to úžasně! Já mám pro jablečné koláče slabost, třeba taková klasika jako štrúdl, po té bych se mohla utlouct, takže apple pie přijde rozhodně k chuti celé rodině. :)
ReplyDeleteto vyppada nebezpecne dobre :-P tvoje clanky na me funguji jako magnet ;-)
ReplyDeleteNo na oko to vypadá krásně a věřím, že to i skvěle chutná :))
ReplyDeletejejda, ten recept je úplne jednoduchý, už som dlhšie nič nepiekla, tak sa bojím, že som vyšla z cviku. Ale tu nemám čo pokaziť :) Veľmi sa mi páči jesenný nádych receptu a určite ho cez víkend upečiem.. :)
ReplyDeleteMáš to krásně ozdobené!:) Asi o víkendu vyzkouším..
ReplyDeleteÓ můj bože ! <3 miluju jablka a tenhle koláč musím zkusit udělat :D :) vypadá fakt dobře
ReplyDeleteMiluju apple pie a ten tvůj vypadá nádherně! A celkově máš moc hezký blog :)
ReplyDelete